Банер

Не вгадуй — тестуй ґрунт!

Практичний досвід американських фермерів свідчить на користь використання сучасних агрохімічних лабораторій, які сприяють підвищенню рівня управління врожайністю сільгоспкультур.

 
Бути ще більш озброєними сучасними технологіями та використовувати лише оптимальні кількості ресурсів (добрив і пестицидів) для ведення агробізнесу — про це йшлося на Дні відкритих дверей агрохімічної лабораторії Прайм Лаб Тек/ Prime Lab Tech (PLT), що відбувся наприкінці вересня неподалік Києва. Участь у заході взяли численні фермери та керівники господарств, а також іноземні гості.

Родзинкою цієї зустрічі стала доповідь про роль інтегрованої програми в управлінні родючості ґрунтів у прибутковому рослинництві на прикладі фермерських господарств штату Міссурі, з якою виступив спеціальний гість події із США Девід Данн, керівник агрохімічної лабораторії з дослідження ґрунтів університету Міссурі-Дельта-Центр. Як вважає закордонний експерт, кожний сільгоспвиробник має визначити для себе цілі відносно внесення поживних речовин для рослин; якісний склад ґрунтів та рівень pH; рекомендації за результатами аналізу ґрунтів. Девід Данн практично продемонстрував як за зовнішніми ознаками тієї чи іншої рослини зрозуміти, яких поживних речовин їй бракує. Гість із США, посилаючись на власний досвід, повідомив, які вигоди отримує сільгоспвиробник, якщо він веде постійний та комплексний аналіз ґрунтів. По-перше, має можливість вплинути на збільшення рівня урожайності тієї чи іншої культури шляхом забезпечення належних умов для родючості ґрунту. По-друге, мінімізуються виробничі витрати. По-третє, зменшується негативний вплив на навколишнє середовище.

Девід Данн відповів на наші запитання:

  • Чому саме в Україні, Девіде, ви пропонуєте запроваджувати новітні технології з агрохімічного аналізу ґрунту та рослин?

— В українській агрокультурі є чимало проблем. Зокрема, при плануванні вирощування тих чи інших сільськогосподарських культур часто не враховується такий показник, як кислотність грунту (pH) — доволі важливий змінний параметр ґрунту. Внаслідок цього урожайність місцевих аграріїв є значно меншою за потенційну, її можна досягти, якщо цей чинник брати до уваги та вносити відповідні корективи в підготовку земельних ділянок. Якщо, скажімо, рівень pH грунту високий, то перед рослинами постає проблема наявності та доступності поживних речовин. Такі випадки час від часу трапляються у сільському господарстві. Найкращий та оптимальний варіант кислотності грунтів дорівнює 6.0–7.0. Це саме той цільовий показник pH, який варто підтримувати. Основна проблема на ґрунтах із кислотністю 5.0–6.0. Азот, внесений у ґрунт з таким рівнем pH, недоступний для більшості культур. У цьому випадку добрива використовуються неефективно.

Низький рівень pH із значенням 5.0 і нижче означає наявність у ділянці ґрунту марганцю й алюмінію, які є токсичними для сільськогосподарських рослин. Для отримання бажаного врожаю виробники мають постійно контролювати значення pH у ґрунті та підтримувати його на належному рівні.

Мене досить часто запитують фермери в Америці, чому з часом рівень pH знижується? Одна з основних причин — це внесення азотно-сірчаних добрив, які згодом окислюють ґрунт. Інша — це вимивання кальцію та марганцю у результаті фільтрування. Рівень pH знижується також через винос поживних речовин зерновими культурами й атмосферними опадами. Важливе значення у діагностиці ґрунту та мінерального живлення рослин має відбір їхніх зразків. Кожна точка відбору ґрунту для формування сукупного зразка має фіксуватися за допомогою GPS-приймача, який забезпечує точне визначення місць цієї роботи на полі. Відбір зразків рослин проводиться у певні періоди вегетації та фази їхнього розвитку. Агрохімічне обстеження ґрунту та рослинна діагностика дозволяють оперативно корегувати технологію застосування добрив, а саме дозування; строки та способи внесення. Чітке визначення термінів і методів внесення добрив створює найкращі умови живлення рослин упродовж періоду вегетації й отримання бажаних урожаїв.
 

  • Чому та наскільки поширений у світі агрохімічний аналіз ґрунту?

— З кожним роком спостерігаємо зростання населення нашої планети. Відповідно збільшується попит на продукти харчування, а отже, питання підвищення ефективності виробництва сільськогосподарських культур набуває все більшого значення. Сучасні наукові методи досліджень приходять фермерам на допомогу. Ніхто не хоче витрачати гроші на непотрібні речі. В Америці ми завжди задумуємось, на що найкраще скерувати свої кошти: на підтримання урожайності на цьому полі чи на іншому, на якій культурі — сої, кукурудзі, соняшнику тощо — зосередити свою увагу. Саме аналіз ґрунту в лабораторії дозволяє мені приймати оптимальне управлінське рішення та правильним чином розподіляти гроші, час та інші ресурси. Одного разу мій брат фермер вирішив порадитись зі мною, як покращити врожайність у своєму господарстві. Я уважно вислухав його та сказав: «Не вгадуй, краще зроби аналіз грунту!».

Те саме стосується й українських аграріїв: як тільки вони зрозуміють, що цей метод планування бізнесу корисний, вони звернуться до нього. За 20 років з того часу, як у США було запроваджено аналіз ґрунтів і посівів сільськогосподарських культур, він набув такої популярності, що вже три чверті американських аграріїв застосовують його у своїй звичній практиці. Було б дуже добре, якби Україна досягла щонайменше такого ж рівня!

  • Девіде, у своєму виступі ви торкнулись питання впливу застосування агрохімічної діагностики у рослинництві на стан екології довкілля. Чи могли б ви глибше розкрити цю тему?

 

— Проблема навколишнього середовища є актуальною в Америці у сенсі негативного впливу на нього. Сільське господарство є наразі дуже популярною темою обговорення у політичних колах. Великий тиск на нас спричиняється щодо використання добрив і поживних речовин. Завжди ставиться питання, чи робите ви внесення добрив екологічно правильно, чи не завдаєте такими своїми діями шкоду природі? Поясню це на конкретному прикладі. Коли фермер вирощує картоплю, кукурудзу, соняшник чи іншу культуру, велика кількість агрохімікатів цілком не засвоюється рослиною, тому надлишки потрапляють у воду, разом із якою перетікають, скажімо, в Мексиканську затоку. Вони створюють проблеми для природних організмів, які там живуть. Аналогічна ситуація і в Україні. Агрохімікати, які рослина не використала, можуть потрапляти у води Чорного моря, що є закритою системою, спричиняючи шкоду його флорі та фауні, а так само і прилеглим територіям. Натомість саме лабораторне тестування допомагає використовувати хімічні речовини тільки в певний час і лише в ті періоди, коли рослина їх потребує.
 

  • Якщо я правильно розумію, то застосування таких наукових методів тестування на основі агрохімічного аналізу позитивно впливає і на природу, і на формування культури рослинництва. Воно дозволяє, з одного боку, збільшити врожайність і зменшити витрати на його отримання, а з іншого, зберегти довкілля. Це означає, що для суспільства вигоди однозначні. Чи не так?

— Все правильно. Це дуже ефективний метод для всіх виробників. Використовуйте тільки те, що вам потрібно, і тоді отримаєте належний результат! Аналіз ґрунту та рослинна діагностика оптимізують витрати, забезпечують прибутковість фермеру та сприяють утворенню довгострокових сільськогосподарських систем. Зверніть увагу, сучасні технології, що з’явилися на аграрному ринку, насправді були розроблені століття тому, а в США, наприклад, ми почали їх використовувати тільки останні 20 років. Щоб це відбулося, довелося пройти значний етап, протягом якого ми навчилися розуміти і себе, і природу.

Олександр КРИВЕНКО, спеціально для
   

Cхожі статті

Вигідні умови вексельного фінансування для українських аграріїв
Вийшло з друку видання "Агрономія сьогодні". "Здоров'я рослин: СОЯ"
Поточний стан та перспективи ринку соняшнику
Економічний прогноз вирощування озимих зернових на 2018 рік
В 2017 році компанія Case IH святкує свій 175-річний ювілей
Ринок нішевих зернобобових культур
Елюміс® — професійний стандарт захисту кукурудзи