agro business 160 160

Поточний стан та перспективи ринку соняшнику

Поточний стан та перспективи ринку соняшнику

/ Економічний гектар / Вівторок, 31 жовтня 2017 12:02

Соняшник став традиційною культурою для сучасного аграрного бізнесу в Україні. Цьому сприяв стабільний попит зовнішніх ринків на соняшникову олію. Як наслідок, привабливі закупівельні ціни внутрішнього ринку на насіння соняшнику сприяли розширенню посівних площ та запровадженню сучасних технологій його вирощування. Нинішній сезон не виняток. Попри зменшення врожаю порівняно з минулим сезоном ця культура залишається привабливою для виробників.


 

Виробництво

Соняшник належить до основних сільськогосподарських культур України. Завдяки високому вмісту жиру та білка продукти переробки його використовуються у харчовій та кондитерській промисловості, в годівлі тварин, мають технічне застосування.

 

Соняшник вважається відносно теплолюбною культурою, вимогливою до вологи, хоча вважається рослиною посухостійкою. Ця культура дуже вибаглива до інтенсивного сонячного освітлення, добре росте на чорноземах різних типів та каштанових ґрунтах, гірше на важких глинистих, схильних до заболочування та піщаних і супіщаних. В Україні соняшник вирощують в усіх регіонах, проте найбільше в південних та центральних областях. Так, у 2017 році сівба соняшнику на площах понад 500 тис. га проводилася у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській та Миколаївській областях, на площах понад 400 тис. га — у Харківській та Одеській.

 

Динаміка виробництва соняшнику в Україні
Джерело: Держстат України, 2017 рік

 

Основні площі виробництва соняшнику зосереджені в сільськогосподарських підприємствах. Так, за підсумками минулого року, в агроформуваннях, враховуючи фермерські господарства, мали понад 84% загальних площ під цією культурою врожаю. Решта — господарства населення.

 

За прогнозами цьогоріч очікується зібрати 11,4 млн т соняшнику, що на 2,1% менше минулорічного показника. На це мало вплив зниження урожайності та зменшення площ вирощування культури. З одного гектара в середньому очікують отримати 19,4 ц/га, що нижче рівня попереднього року на 13,3%. При цьому збирання врожаю проводиться із площі 5,9 млн га. Станом на 13 жовтня, за оперативними данним із регіонів, аграрії зібрали соняшнику 9,8 млн т із площі 5,1 млн га при врожайності 19,4 ц/га. Для порівняння: роком раніше площа під культурою становила 6,09 млн га. Разом з тим, фахівці Міністерства сільського господарства США (USDA) оцінили урожай соняшнику в Україні на рівні 13,5 млн т, тобто більше за прогнози вітчизняних експертів на 2,1 млн т.

 

Цінова ситуація

На український аграрний ринок має значний вплив ситуація на світовому. Тому що більшість зерна та олійного насіння експортується за цінами, які формуються на міжнародних біржових майданчиках, а на їх рівень впливає загальносвітова тенденція із виробництва та споживання продукції. Упродовж 2016–2017 маркетингового року (МР) спостерігалися коливання цін на соняшник. Якщо в жовтні торік ціна угод на Ротердамській біржі (Нідерланди) на умовах CIF (доставка в порт призначення) становила $413 за 1 тонну, в листопаді того ж року підвищилася до $423/т, а потім почала поступово знижуватися та досягла мінімального сезонного рівня $396/т в червні поточного року. Загалом середня світова ціна на соняшник 2016–2017 МР становила $408/т нижче порівняно з попереднім сезоном на 7,3%.

 

На внутрішньому ринку України соняшник користується постійним попитом, про що свідчить постійне зростання закупівельних цін впродовж маркетингового сезону та їх утримання на високому рівні порівняно із зерном. За даними аналітичної агенції «АПК-Інформ», станом на 13 жовтня 2017 року рівень середньо­зважених закупівельних цін в Україні на соняшник становив 10,4 тис. грн/т. При цьому в поточному сезоні відбувалися коливання цін від 9,8 (друга, третя декада серпня) до 10,8 тис. ­грн/т (третя декада липня) . При цьому дешевим було насіння у північних регіонах, а найвищі ціни сформувалися у південних та центральних областях. Порівняно з відповідним періодом минулого року соняшник продавався дорожче на 3%. Надалі очікується поступове зростання цін. На це впливатиме девальвація гривні, а також підвищення попиту на внутрішньому та світовому ринках.

 

 

Економіка

Зацікавленість аграріїв до соняшнику пояснюється високою його рентабельністю. При традиційній технології вирощування культури загальні витрати на 1 га цьогоріч в середньому становили 13,5 тис. грн. Враховуючи врожайність 25 ц/га, собівартість 1 т продукції дорівнює 5,4 тис. грн. За ціни продажу продукції на рівні 10,2 тис. грн/т, доходи з одного гектара становлять 25,5 тис. грн, що забезпечить рентабельність майже 90%.

 

Підтвердженням привабливості соняшнику порівняно з іншим олійним насінням є дані офіційної статистики. За підсумками 2016 року собівартість 1 т соняшнику становила 4,51 тис. грн, при цьому витрати на вирощування сої досягли 5,08 тис. грн, ріпаку — 5,48 тис. грн. Відповідно, рентабельність насіння соняшнику дорівнювала 61,9%. Для порівняння: сої — 51,8%, ріпаку — 45%. Отже, сприятлива цінова ситуація та привабливий рівень рентабельності і надалі стимулюватимуть аграріїв вирощувати соняшник.

 

Світове виробництво

Соняшник належить до трійки найбільш вирощуваних у світі олійних культур та має значний вплив на загальний олійний баланс. Обсяги виробництва його поступаються соєвим бобам та ріпаку. Загалом очікується, що світове виробництво олійного насіння у 2017–2018 МР досягне 577 млн т. При цьому частка соєвих бобів становитиме 60%, ріпаку — 12%, тоді як соняшнику — лише 8%.

 

Динаміка світового виробництва соняшнику
Джерело: USDA, жовтень, 2017 року

 

За прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA), у 2017–2018 МР світове виробництво соняшнику становитиме 46,3 млн т, тобто менше попереднього сезону на 2,6%. Зменшення виробництва відбудеться під впливом зниження урожайності попри розширення посівних площ. Так, урожайність очікується близько 1,8 т/га, що на 4,7% нижче попереднього сезону. Посівна площа під культурою становитиме 25,8 млн га, що на 2,1% перевищить минулорічний показник.

 

Більше за попередній сезон на 17,6% зберуть урожай соняшнику в Аргентині. Своєю чергою, Росія наростить виробництво цього олійного насіння на 1,3% до 11 млн т, Туреччина — на 21%, до 1,6 млн т, Китай — майже на 2%, до 2,9 млн т.

 

Разом з тим, у країнах ЄС-27 очікується виробництво соняшнику на рівні 8,5 млн т, що на 1% менше минулого сезону. Попри зростання виробництва соняшнику в основних країнах-виробниках Україна нинішнього сезону залишиться найбільшим світовим виробником цього олійного насіння.

 

Споживання та торгівля

Світове споживання соняшнику зменшиться. Поточного сезону попит на цю олійну культуру оцінюється в обсязі 46,6 млн т, що менше порівняно з минулорічним показником майже на 1%. При цьому, на відміну від попереднього сезону, обсяги споживання перевищать його виробництво. Це вплине на суттєве зменшення світових кінцевих запасів. На завершення нинішнього сезону вони очікуються в обсязі майже 2,2 млн т, що на 14,9% менше попереднього рівня.

 

Обсяги світової торгівлі соняшником знизяться. На зовнішніх ринках очікується реалізувати близько 1,99 млн т. Світовими лідерами з експорту насіння стануть країни ЄС-27, які, за прогнозами, експортують близько 17,6%, Аргентина — 13,5% та Україна — 7,5% загального обсягу зовнішніх продажів. Основними імпортерами соняшнику залишаться Туреччина та країни ЄС-27, які мають наміри придбати понад половину світового експортного фонду.

 

Динаміка світового споживання соняшнику
Джерело: USDA, жовтень, 2017 року

 

Загалом обсяги світової торгівлі соняшником відносно його внутрішнього споживання становлять 4,3%, що пояснюється переробкою цього насіння у країнах–виробниках та задоволенням потреб споживачів не сировиною, а продуктами переробки. Більш поширеними продуктами переробки соняшнику на зовнішньому ринку є харчова олія та шрот.

 

Соняшникову олію українського виробництва експортують у понад 100 країн, кількість яких з кожним роком зростає. Разом з тим, основними покупцями цього продукту є країни ЄС, Китай та Індія.

 

Перспективи

За прогнозами виробництво олійного насіння (соняшнику, сої, ріпаку) досягне 17 млн т, що менше попереднього року на 11,4%, проте перевищує середньорічні показники останнього десятиліття на 22%. Такі показники були недосяжними для аграріїв ще декілька років тому. У середньостроковій перспективі суттєвих змін у виробництві олійного насіння не відбуватиметься. При цьому загальне його виробництво перевищить 20 млн т. До того ж можливе незначне зменшення обсягів і масштабів виробництва соняшнику та збільшення ріпаку й сої. Наступного року посівні площі соняшнику становитимуть 5,7–5,8 млн га.

 

Структура світового виробництва соняшнику у 2017–2018 МР
Джерело: USDA, жовтень, 2017 року

 

На користь виробників соняшнику той факт, що можливості віт­чизняних переробників збільшується з кожним роком, а нині становлять 18,5 млн т на рік. За останні 15 років побудовано 37 нових олієжирових підприємства, а чинні модернізували власні потужності. Тож конкуренція на внутрішньому сировинному ринку загостриться. Такий розвиток подій може призвести до поступового подорожчання олійної сировини, проте рівень цін здебільшого залежатиме від ситуації на світовому ринку.

 

Зацікавленість аграріїв у вирощуванні соняшникового насіння пояснюється високою його прибутковістю, про що свідчать проведені розрахунки та дані офіційної статистики. Сприятлива цінова ситуація надаватиме можливість отримувати високий рівень прибутковості цього олійного насіння у поточному та новому сезонах.

 

Структура світового експорту соняшнику у 2017–2018 МР
Джерело: USDA, жовтень, 2017 року

 

Отже, сприятлива кон’юнктура ринку та привабливий рівень рентабельності стимулюватиме аграріїв вирощувати соняшник. При цьому доцільно дотримуватися сівозміни та агротехнології. Це, у свою чергу, надаватиме можливість отримання прогнозованих урожаїв та належної якості продукції. Наразі ринку потрібен якісний та недорогий товар. Тож резерви збільшення доходів знаходяться у ретельному дотриманні агротехнологічних заходів.

 

Олександр МАСЛАКканд. економ. наук,
керівник Центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету

 

 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.