Банер

Новий номер

№17(312) вересень 2015



	 

	Ризики осінньої посівної

	обкладинка

	зміст

	купити електронну версію
Архів номерів
Передплата

Основні рубрики

 


 



Агентство Промышленных Новостей

Ринок сорго в Україні та світі

Олександр МАСЛАКканд. економ. наук, керівник Центру стратегічних досліджень АПК
Сумського національного аграрного університету
Під впливом зміни клімату сорго набирає більшої популярності в Україні. Якщо раніше до цієї культури відносилися як до джерела зеленої маси, необхідної для забезпечення потреб тваринництва, то наразі нею зацікавилися виробники зерна. Позитивна тенденція у вирощуванні сорго спостерігається і в світі. Пропозиція цього зерна на світовому ринку в новому сезоні може зрости до рівня 2010-2011 маркетингового року.
 
Походження та використання
За своїм суцвіттям сорго нагадує просо, але, на відміну від нього, має великі, гладкі, заповнені серцевиною стебла. Враховуючи посухо- та солестійкість цієї культури, її вирощують у всіх частинах світу. Проте батьківщиною сорго вважається Африка. Велику кількість його природних і культурних різновидів зустрічають у Північно-Східній Африці, зокрема Ефіопії та Судані. Це одна з найдавніших культур світового землеробства, яка була відома за три тисячі років до н.е. в Індії та Китаї. З розвитком світової торгівлі сорго поширилося на інші континенти. В Європу його завезли у ХV ст. Попри те, що в Африці та Південно-західній Азії сорго мало велике значення як зернова посухостійка культура, лише у ХХ ст. ним зацікавилися у Південній Європі та США. Сорго швидко витіснило кукурудзу, яка не витримувала посухи та була менш продуктивною у Канзасі, Небрасці, Техасі та інших штатах.
altВ Україні рід сорго представлений однорічними культурними видами: сорго звичайне, джугара, гаолян, суданська трава. Їх вирощують для забезпечення кормових, технічних та продовольчих потреб. За характером використання розрізняють сорго цукрове, стебла якого застосовують для виробництва патоки, сиропу, силосу; віничне, з волотей якого виготовляють віники та щітки; кормове - для зеленого корму та сіна; зернове - для виробництва круп, борошна, крохмалю, спирту, комбікорму тощо.
Зерно сорго містить 70-75% крохмалю, 12-14% білку, 3-5% жиру. У 100 кг зерна міститься 120-130 корм. од., а в 100 кг зеленої маси - 22-25 корм. од. В умовах посухи зернове сорго суттєво перевершує за врожайністю та виходом кормових одиниць з 1 га традиційні ячмінь, кукурудзу і горох. У сорго дуже розвинена коренева система, яка значно випереджаючи надземну масу, активно розростається та проникає на глибину до 2-2,5 м. Під час сильних посух у корінні утворюється захисний кремнієвий шар, що оберігає їх від висихання. Таке ж значення має восковий наліт на стеблах і листі рослин. Якщо в ґрунті зберігається трохи вологи, культура продовжує рости, незважаючи на спеку, низьку вологість повітря і суховії. При повному пересиханні ґрунту рослини впадають у стан спокою, припиняють ріст і розвиток, та після випадання опадів знову переходять до активної життєдіяльності. Такі властивості сорго надають йому переваги порівняно з іншими культурами в зонах ризикованого землеробства.
 
Світовий ринок
За обсягами світового виробництва сорго поступається пшениці, рису, кукурудзі та ячменю. Міністерство сільського господарства США (USDA) оцінило виробництво цього зерна у 2011-2012 маркетинговому році на рівні 54,5 млн т, що менше порівняно з попереднім періодом на 13%. Проте у 2012-2013 зерновому сезоні обсяги сорго можуть досягти рівня 2010-2011 МР. Очікується із нового врожаю отримати 61,7 млн т цього зерна.
Основне виробництво сорго зосереджене в США та Нігерії, на частку яких припадає четверта частина світового врожаю. До провідних виробників сорго також належать Мексика (6,8 млн т), Індія (6,7 млн т), Аргентина (4,8 млн т), Судан (3,8 млн т).
Зростання виробництва сорго пов’язане зі збільшенням попиту на продовольство та енергоносії. Якщо у 2011-2012 зерновому сезоні попит на сорго становив 55,9 млн т, то у новому оцінюється на рівні 612,4 млн т. Проте, на відміну від поточного сезону, обсяги споживання сорго поступатимуться його виробництву. Це позитивно відзначається на світових кінцевих запасах. На кінець 2012-2013 МР вони очікуються на рівні 4,6 млн т, що на 8% перевищить попередній рівень.
Динаміка світового виробництва сорго
alt
Джерело: USDA
 
Збільшення споживання сорго пожвавить світову торгівлю. Обсяги експорту у 2012-2013 МР очікуються до 7,1 млн т, що на 30% більше порівняно з поточним сезоном. На США припадатиме половина світового продажу сорго, Аргентину - 31%, Австралію - 14%. Частка інших країн становитиме до 5% загального експорту. Загалом обсяги експорту сорго відносно його споживання становлять лише 11%, що пояснюється використанням цього зерна здебільшого на внутрішніх ринках країн-виробників.
 
Структура світового виробництва сорго у 2012-2013 МР
alt
Джерело: USDA, травень-2012
 
У США, Мексиці, Чилі, Бразилії сорго є однією з основних культур для виробництва біоетанолу, що забезпечує вихід спирту на 25-30% більший, ніж у кукурудзи й пшениці. Тому одним із основних факторів впливу на ціну сорго є вартість нафти. До того ж, світові ціни на сорго мають пряму залежність від обсягу пропозиції зерна на ринку.
Так, прогноз на неврожайний 2011-2012 МР вплинули на стрімке подорожчання сорго. У серпні минулого року ціни на це зерно досягли рекордного рівня, піднявшись до $302,5 за тонну. Проте з надходження на ринок зерна нового врожаю воно стало дешевшати. Упродовж серпня-грудня 2011 року ціна сорго знизилась із $289 до $256/т. Після збереження тенденції до подорожчання зерна в січні-березня 2012 року до $274/т, у квітні було зафіксоване чергове зниження ціни. Прогнози зі збільшення виробництва сорго у 2012-2013 МР та перевищення пропозиції над очікуваним споживанням вплинули на здешевлення зерна до $255/т.

Динаміка світового споживання сорго
alt
Джерело: USDA, травень-2012
 
Вітчизняне виробництво
В Україні сорго вирощують здебільшого в степовій зоні. Серед факторів, що стримують розширення площі посівів сорго в інших зонах, є недостатня сума ефективних температур упродовж вегетаційного періоду. Рекордний урожай сорго, який досяг майже 232 тис. т, вітчизняні аграрії отримали у 2008 році. На це вплинуло розширення посівної площі та понад двотонний рівень урожайності зерна. Після цього відбулося суттєве зменшення виробництва. Площа до збирання сорго у 2009 році становила 19,6 тис. га, що вплинуло на отримання валового збору на рівні 42 тис. т. Торік виробництво сорго на зерно сягало 176 тис. т, що майже втричі перевищило попередній рік. При цьому площа до збирання культури становила 66,7 тис. га або в 2,3 разу більше попереднього року; урожайність зросла до 26,4 ц/га або на 23% більше попереднього рівня.
 
Динаміка виробництва зерна сорго в Україні
alt
Джерело: Держкомстат України: 2006-2011р.р., *прогноз
 
Більшість зерна сорго в Україні вирощується сільськогосподарськими підприємствами. За підсумками 2011 року аграрними формуваннями різних форм власності було вироблено 157,7 тис. т цього зерна. При цьому урожайність на площі 56,3 тис. га досягла 28 ц/га. Частка господарства населення у загальному виробництві сягала понад 10% або 18,2 тис. т. Такий урожай дрібні виробники отримали з площі 10,5 тис. га, за врожайності 17,4 ц/га.
 
Перспективи України
Сорго є перспективною культурою для України. Силосне сорго здатне задовольняти потреби тваринництва у високоякісному силосі та зеленій масі. Зернове сорго є відмінною альтернативою ячменю, кукурудзі, соняшнику в умовах посушливого клімату Півдня й Сходу України та здатне забезпечувати стійкі високі врожаї.
Зерно сорго має високу рентабельність виробництва. При дотриманні рекомендованих технологій вирощування та проведенні агротехнічних заходів досягається урожайність від 4 т/га і вище. Враховуючи витрати на 1 га близько 4,8 тис. грн, середню ціну реалізації 1,8 тис. грн/т, рентабельність культури становить близько 50%. Такий рівень ефективності дає змогу повернути витрачені на вирощування культури кошти та додатково отримати 0,5 грн на кожну гривню, вкладену у її виробництво. Відтак, враховуючи стабільний попит на цю культуру у світі та Україні, економічні результати її вирощування в перспективі не будуть нижчими за показники попередніх років.
 
Світовий експорт сорго, тис. т
alt
 
В Україні склалася сприятлива кон’юнктура на ринку сорго. З початку нинішнього маркетингового року ціни на сорго, у порівнянні з іншими видами зерна, трималися на високому рівні. Якщо у жовтні-листопаді 2011 року 1 т зерна сорго з базисом поставки СРТ-Миколаїв коштувала 1,6-1,7 тис. грн, то на початку травня закупівельна ціна становила 1,8 тис. грн/т (СРТ-Миколаїв). Цінові тенденції на сорго, подібні до кукурудзи, залежать від світових цін і надалі перебуватимуть на високому рівні.
Відтак, у перспективі обсяги виробництва сорго матимуть тенденцію до збільшення. За даними регіонів, враховуючи пересів загиблої озимини насінням сорго, площа посівів культури може досягти 184 тис. га. Обсяги загибелі посівів сорго попередніх періодів дають підстави прогнозувати, що в нинішньому році площа до збирання зерна становитиме 165 тис. га. За врожайності 25 ц/га буде нагода отримати врожай близько 413 тис. т. Разом з тим, у подальшому вітчизняні аграрії значно збільшать обсяги виробництва сорго.
 
Світовий імпорт сорго, тис. т
alt

Програмою «Зерно України-2015», розробленою Національною академією аграрних наук України та схваленою в 2011 році Міністерством аграрної політики та продовольства України, передбачається розширити у 2015 року площі посівів проса та сорго до 500 тис. га (у 2012 році прогнозна площа посіву проса становить близько 234 тис. га). При цьому за середньої урожайності цих культур на рівні 42,1 ц/га планується зібрати 2,1 млн т зерна. Виробництво проса та сорго у 2015 році буде зосереджено в Одеській області (загальна площа посіву 83,4 тис. га), Миколаївській (78,8 тис. га), Дніпропетровській (78,1 тис. га), Донецькій (73,4 тис. га) областях. Як наслідок, збільшення виробництва такого зерна сприятиме забезпеченню внутрішніх потреб та формуванню експортного фонду.
   

Опубліковано в журналі

№11(234) червень 2012

Cхожі статті

Аграрна задачка: спробуй продати!
Коливання ринку соняшнику
Молочний сектор: реалії і перспективи
Подолати авітаміноз
У пошуках джерел
Привабливість квасолі
Олійно-жирова галузь: ростемо, бо об’єдналися у команду