agro business 160 160

Бактеріальні хвороби картоплі

/ Агрономія Сьогодні / Четвер, 10 вересня 2015 14:06
Іван МАРКОВпрофесор
НУБіП України
Отримання високих урожаїв бульб картоплі стримується ураженням рослин численними хворобами. Складність проведення захисних заходів на цій культурі зумовлена тим, що більшість збудників має можливість вести безперервний активний паразитичний спосіб життя впродовж вегетації рослин й зберігання насіннєвих бульб. Тому знання біоекологічних особливостей розвитку збудників хвороб дозволить відшукати найбільш вразливі стадії в їх розвитку і вжити проти них ефективних захисних заходів.

 

Бактеріальне в’янення картоплі
Хвороба поширена переважно в південних областях України. Захворювання проявляється раптовим (швидким) в’яненням рослин. Зів’ялі листки набувають жовтуватого забарвлення, зморщуються, а черешки листків і стебла поникають. Через 2-3 дні стебла стають бурими, а нижня прикоренева їх частина розм’якшується і загниває, тому таке ураження рослин іноді називають бактеріальною гниллю стебла. На поперечному зрізі уражених стебел і бульб виявляються судинно-провідні пучки у вигляді бурих крапок із виділенням брудно-білого і буруватого слизу — ексудату бактерій. Такий тип ураження рослин належить до трахеобактеріозних захворювань.
 
Збудником захворювання є бактерія Ralstonia solanacearum Yabuuchi et al. Бактерія — поліфаг, уражує понад 200 видів культурних і дикорослих рослин, серед них — сою, соняшник, томати, арахіс, баклажани, квасолю, перець, тютюн, паслін, щирицю. Популяція патогена неоднорідна і складається з кількох рас, які пристосовані до окремих видів рослин.
 
Так, раса 1 патогена уражує складноцвіті і деякі пасльонові культури, а раса 3 — лише картоплю і томати. В період вегетації рослин бактерії поширюються механічним шляхом. Вони легко проникають у тканину рослин за наявності механічних пошкоджень бульб, столонів, коренів, а також через продихи. Поширення інфекції спричиняють різні комахи, випадання частих дощів із поривчастим вітром. В інфікованій тканині бактерії інтенсивно розмножуються, проникають у її провідну систему і судинами легко поширюються по всій рослині. Накопичуючись у провідній системі, бактеріальні клітини часто склеюються, утворюючи в судинах бактеріальні глеї (подібні на тромбів), які перекривають рух води з поживними речовинами до листків і відтік органічних синтезованих речовин до столонів і коренів. У результаті цього інфікована рослина раптово в’яне і часто засихає. Загнивання бульб починається у полі і продовжується під час їх зберігання. Спочатку загниває тканина, що прилягає до судинного кільця, а потім і вся паренхіма, яка набуває темно-бурого забарвлення і стає слизькою. Поверхнева кірочка бульби у цьому випадку не руйнується. Хворі бульби стають непридатними для використання ні в їжу, ні для насіння.
 
Основним джерелом інфекції є інфіковані насіннєві бульби картоплі. Бактерії зберігаються на уражених неперегнилих рештках у ґрунті до п’яти років. Шкідливість хвороби полягає у зрідженні посівів картоплі до 30% і більше, хворі рослини відстають у рості й розвитку, бульби загнивають як у полі, так і в сховищах, знижуються харчові і насіннєві якості бульб.
 

 

 
Кільцева гниль
Перші ознаки хвороби виявляють наприкінці цвітіння картоплі із в’яненням одного або кількох стебел у кущі. Листки уражених рослин поступово жовтіють, пластинки скручуються вздовж головної жилки, а стебла поникають і засихають. Більш виразно ознаки захворювання проявляються у посушливе, спекотне літо хронічним поступовим в’яненням окремих органів і стебел, а згодом і всього куща картоплі.
 
Найтиповішим проявом хвороби є ураження судинної системи бульб, звідки хвороба отримала назву кільцева гниль бульб. На розрізі хворої бульби або стебла уражена ділянка судинної системи стає м’якою, має лимонно-жовтий колір й однорідну маслянисту структуру. За надавлювання з ураженого місця виділяється світло-жовта маса зруйнованих клітин рослини разом з бактеріями. Згодом ураження може поширюватися на сусідні тканини, включаючи і серцевину. Вся внутрішня частина бульби загниває і перетворюється у тягучу масу, яка має неприємний запах.
 
Під час вегетації рослин у разі раннього бульбоутворення збудник хвороби проникає у молоді бульби картоплі через столони. Судинна система бульби розм’якшується і стає світло-жовтою. Ураженість у більшості випадків розпочинається зі столонного кінця, а вже пізніше хвороба поширюється у середині бульби. На початку захворювання уражена бульба зовні не відрізняється від здорової, і тільки за подальшого розвитку хвороби уражує серцевину, що відбувається під час зимового зберігання.
 
Збудником хвороби є бактерія Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicum Davis et al. Оптимальна температура для розмноження бактерій — 21-23°С.
 
Основним джерелом інфекції є уражені бульби картоплі. Додатковим джерелом є уражені неперегнилі рештки — інфіковане бадилля. Нагромадження бактеріальної інфекції у ґрунті спричиняє монокультура картоплі. Перезараження і поширення збудника кільцевої гнилі відбувається також у разі різання насіннєвих бульб картоплі.
 
Поверхневе зараження бульб бактеріальною інфекцією відбувається під час збирання картоплі у вологу погоду внаслідок контакту бульб з ураженим бадиллям. Перші ознаки хвороби на таких бульбах виявляються лише через 2-3 місяці їхнього зберігання у сховищах у вигляді ямчастої гнилі. Її можна виявити лише після очищення бульб від шкірки. На поверхні очищеної бульби помітні округлі плями напівгнилої м’якоті, завбільшки з головку шпильки (2-3 мм) жовтого або кремового забарвлення. Пізніше ямки розростаються, розширюючись у діаметрі до 1,0-1,5 см, поглиблюються і досягають судинного кільця. В судинах відбувається інтенсивне розмноження бактерій. У цей період шкірочка бульби над ураженою тканиною лопається, і на її поверхні з’являється вдавлена ямка.
 
Під час зимового зберігання за низьких температур в межах 2-4 °С ямчаста гниль розвивається слабко. Підвищення температури до 18-20 °С прискорює її розвиток. Отже, первинною формою хвороби є ямчаста гниль, яка навесні наступного року дає початок розвитку кільцевій гнилі.
 
Шкідливість кільцевої гнилі проявляється у зрідженні посівів у результаті відмирання уражених рослин, зниженні бульбоутворення, загниванні сформованих бульб у полі та в сховищах. Чим вищим є відсоток уражених насіннєвих бульб картоплі, тим більшими будуть недобір та втрата бульб нового врожаю.
 
Чорна ніжка
Хвороба проявляється спочатку в прикореневій частині стебла почорнінням його тканини (звідси назва «чорна ніжка»), а пізніше — в загниванні бульб як у полі, так і в період їх зберігання (звідси назва «мокра гниль»). На стеблах чорна ніжка проявляється протягом всього вегетаційного періоду, починаючи від початку сходів. На хворих рослинах листки жовтіють, скручуються у трубочку і поступово засихають. Стебла з ознаками захворювання чорної ніжки загнивають знизу доверху і легко вириваються з ґрунту. В місцях розриву тканина стебла має темно-коричневе або чорне забарвлення.
 

У разі ураження картоплі у фазі сходів більша частина інфікованих рослин гине. У роки з надмірно прохолодною погодою це захворювання проявляється у вигляді ослизнення верхньої частини стебла. Якщо хвороба проявляється у фазі цвітіння картоплі, можуть уражуватися тільки окремі стебла, рослини при цьому продовжують рости і розвиватися, утворюючи під кущами дрібні інфіковані бульби. На бульбах хвороба проявляється у вигляді мокрої гнилі, яка спочатку розвивається у пуповинній частині бульби, потім вона поширюється на серцевину, яка пізніше повністю загниває і перетворюється у кашоподібну буру масу зі специфічним запахом гнилі.
 
Збудниками чорної ніжки стебел та мокрої гнилі бульб є бактерія Erwinia carotovora ssp. atroseptica Dye. Оптимальна температура для розвитку бактерій — 20-30°С. Головне джерело поширення мокрої гнилі та чорної ніжки — хворі бульби. Садіння уражених бульб у прохолодну та вологу землю сприяє розвитку бактеріозу і появі сходів картоплі з ознаками чорної ніжки. Особливо небезпечна хвороба, коли інфекція перебуває у латентній формі. У роки зі сприятливими для бактеріозів погодними умовами на полях, де висаджено бульби з прихованою інфекцією, спостерігається сильний розвиток чорної ніжки. Під час вегетації збудник хвороби може поширюватися комахами. Рослинні рештки картоплі до початку їх повного розкладу є також джерелом інфекції бактеріозів, але завдяки ґрунтовим антагоністам після перегнивання рослинних решток бактерії гинуть.
 
Найбільшої шкоди чорна ніжка завдає за умов підвищеної вологості на важких ґрунтах. Ураження рослин чорною ніжкою у полі зумовлює значний недобір урожаю. Бульби таких рослин мають невелику масу, шкірка їх темнішає і стає тьмяною. Нерідко у разі сильного ураження з’являються тріщини, з яких витікає каламутна рідина, що чорніє на повітрі. Слабо уражені бульби зовні не відрізняються від здорових, але у сховищах на них з’являються чорні смужки. Такі бульби часто є осередками мокрої гнилі.
 

 

 
Захисні заходи
Проти бактеріальних хвороб картоплі ефективними заходами є:
 
  • вирощування стійких сортів,
  • дотримання сівозміни,
  • використання для садіння здорового насіннєвого матеріалу,
  • протруєння бульб перед садінням,
  • передзбиральне знищення бадилля й видалення його з поля,
  • недопущення механічних пошкоджень бульб,
  • правильний режим зберігання бульб.

 

 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.