agro business 160 160

Весняні роботи в саду

/ Агрономія Сьогодні / П'ятниця, 10 квітня 2015 14:34
Ольга ВЛАСОВА, канд. с-г. наук
Інститут захисту рослин НААН
У той час, коли на півдні країни весна в розпалі, в середній смузі зима може помітно затягнутися, не бажаючи здавати свої позиції. Але роботи в саду, на дачі у досвідчених садівників не припиняються цілий рік: розсада зеленіє, готується посадковий матеріал.

 

Як вберегти сад від перепаду температур
Один із заходів захисту стовбурів і скелетних гілок від гризунів — висока обв’язка або обгортання в 2-3 шари газетами або іншим світлим пухким папером. Інший спосіб — побілка штамбів, її проводять пізно восени. Необхідно звернути увагу на захист штамбів і скелетних гілок від сонячних опіків, що виникають у результаті сильного нагрівання кори сонцем і швидкого її охолодження в нічні години.
 
altПорівняно висока температура вдень у цю пору року може різко знижуватися вночі. У сонячний день наприкінці лютого температура поверхні кори на штамбі з південно-західного боку буває на 12 -15 °С вище, ніж на затіненій північно-східній стороні. Якщо ж штамби і гілки з осені побілені 20%-м вапняним розчином (2 кг вапна на 10 л води), то різниця у нагріванні не перевищує 3-5°С.
 
У зоні сонячних опіків кора стовбура і гілок темніє, підсихає і відпадає, а оголивши деревину стає незахищеною. Утворюються рани, через які і проникають у рослину збудники чорного раку, й інших хвороб штамбів і скелетних гілок. Від термічних опіків можуть постраждати не тільки молоді, але й старі дерева. Ранньовесняні опіки можуть захоплювати досить великі ділянки кори, викликаючи відмирання скелетних гілок, а іноді й усієї рослини. Ось чому в перші ж дні весняних відлиг поновіть побілку, якщо вона виявилася порушеною. Найчастіше це трапляється у низинах і в насадженнях на нижній частині південних схилів.
 
У безсніжні суворі зими, при сильних морозах, ушкоджується коренева система плодових дерев; при сильному ушкодженні рослини повністю всихають, а при незначному — у них знижується приріст, пагони стають тонкі, а листки здобувають яскраво-зелений відтінок, часто жовтіють.
 
На поперечних і поздовжніх зрізах ушкодженої кори стовбурів тканини мають бурий або коричневий відтінок, у не­ушкодженої — білий або світло-сірий. Стовбури дерев і чагарників, у яких деревина сильно підмерзла, легко ламаються. На корі з’являється попелистий наліт, на листках — ознаки молочного блиску, хлорозу.
 
Чисте обрізання
У березні, а в південних регіонах країни вже і в лютому, обрізають плодові дерева. Видаляють засохлі, хворі гілки, а також гілки, які сильно загущають крону. При обрізанні хворих гілок необхідно захоплювати 2-3 см здорової тканини кори і деревини, що примикає. Крім того, обрізаючи будь-яку гілку, не можна здирати кору, залишати пеньки, задирки, розломи, в яких згодом можуть розвинутися гриби — збудники хвороб кори і деревини та які стануть джерелом подальшого поширення інфекції. При обрізанні віддаляється і невелика частина шкідників, що зимують на корі пагонів, під корою або в її тріщинах. Це червоний і глодовий кліщі, щитівки і ложнощитівки, яблунева та сливова плодожерки, попелиці, деякі види листокруток. Потрібно зняти і спалити добре помітні в розвилках і на кінцях гілок гнізда білана жилкуватого, златогузки і п’ядуна.
 
Також необхідно очистити і знищити відмерлу кору з знайденими кладками яєць непарного або кільчастого шовкопряда (у формі спіральних кілець навколо тонких гілок), глодовий листовійки. Для цього краще всього використовувати дерев’яний скребок.
 
Захист від шкідників «про всяк випадок» проводити не варто
Ранньою весною проти шкідників у зимуючих стадіях на садових ділянках широко використовується Препарат 30 В, він добре розтікається по поверхні рослин і комах, утворюючи стійкі оболонки, що перешкоджають обміну речовин в яйці або тілі комахи. Обробки проводять до розпускання бруньок при температурі не нижче + 4 ° С.
 
Препарат (при витраті 0,4 л на 10 л води) викликає загибель близько 60% зимуючих стадій щитівок, ложнощитівок, кліщів, попелиць, грушевої мідяниці, листокруток та інших шкідників. Недостатня ефективність препарату в цей період обумовлена тим, що шкідники перебувають у стані яєць або під хітиновими щитками (щитівки).
 
Багато шкідників і збудників хвороб рослин перезимовують на ослаблених гілках. Тому під час весняної обрізки плодових дерев необхідно видаляти гілки, що ушкоджені або відмирають, виносити їх з саду і спалити. Зрізи зачищати і замазувати садовим варом або олійною фарбою на натуральній оліфі.
 
 

 

 
Якщо протягом зими з дерев не були зняті і знищені гнізда із сухого листя з гусеницями золотогуза і глодового кліща, а також муміфіковані (засохлі) плоди, уражені плодовими гнилями, цю роботу треба провести ранньою весною.
 
Головним чином боротьба зі шкідниками і хворобами саду залежить від своєчасного і правильного застосування хімічних і біологічних засобів захисту рослин, але це не означає, що слід щорічно обприскувати сад препаратами.
 
Заходи боротьби варто провадити, виходячи зі ступеня зараженості рослин шкідниками та очікуваного прояву хвороб. Не слід застосовувати хімічні засоби «про всяк випадок».
 
До розпускання бруньок, коли середньодобова температура повітря сягне 5 °, наступає пора першого обприскування плодових і ягідних насаджень. Воно спрямоване проти зимуючих на корі дерев каліфорнійської та інших видів щитівок, яєць яблуневої медяниці, плодових кліщів, різних видів попелиць, гусениць яблуневої молі, проти збудників хвороб — парші яблуні та груші, плямистість листя.
 
Після цвітіння на штамби яблуні накладають ловчі пояси, світлові, харчові й феромонні пастки проти яблуневої плодожерки. З появою на молодих деревах яблуні ознак «молочного блиску» їх викорчовують і спалюють. У період дозрівання плодів видаляють із саду й термічно обробляють падалицю яблук, ушкоджених шкідниками.
 
Механічно ведуть боротьбу зі слимаками, що ушкоджують всі культури в саду: розкладають дошки, вологі ганчірки, куди слимаки заповзають вдень і де їх можна зібрати.
 
Щитівки, гусениці та інші небезпеки
Ще одними із небезпечних шкідників плодових дерев є попелиці та щитівки. Зимують не тільки в стадії яйця під лусочками кори і біля основи бруньок, але нерідко у фазі личинок і безкрилих самок на стовбурі і коренях. В ущелинах кори 2-4 річних гілок груші зустрічаються значно дрібніші, подовжені, жовті, без блиску яйця грушевої медяниці. У цього шкідника зимують і дорослі особини в ущелинах кори плодових дерев і під опалим листям. Під відсталою корою на стовбурах і штамбах зовсім маленькі, червоного кольору — яйця плодових кліщів.
 
altНа яблуні, груші можуть зустрітися щитівки, які складаються із трьох іночних ковпачків, розташованих один під одним. У псевдощитівок ковпачок побільше і горбком. Після виходу личинок з-під ковпачків вони залишаються порожніми на гілці, але зберігаються і добре помітні. Уважно оглядаючи не тільки гілки, а також бруньки, на початку їх розпускання можна виявити вже личинки попелиць та медяниці, які завдає великої шкоди. У роки масової появи яскраво-помаранчеві личинки яблуневої медяниці обліплюють розкриті бруньки і висмоктують з них сік. Пізніше личинки поступово набувають зеленого забарвлення, скупчуються на розкритих бутонах, склеюючи їх своїми липкими виділеннями. У результаті пошкоджень бутони, і квітки зазвичай гинуть. Пошкоджені медяницями листки також сильно відстають у рості, що може викликати обпадання зав’язі і загальне пригнічення рослин.
 
Пошкодження рослин гусеницями багатьох метеликів досить легко виявити по об’їдених листках. Гусениці шовкопрядів, глодового, п’ядуна зимового об’їдають всю листову пластинку або значну її частину, але не обплітають листя павутинкою; гусениці листовійок, скручують або стягують їх павутинкою, а яблуневої молі — обплітають нею листя у вигляді гнізд, які легко помітити. Гусениць досить легко розрізняти. Жовтувато-зелене зі світлими поздовжніми смужками, тіло дугою — це гусениця П’ядуна зимового.
 
Гусениця та метелик яблуневої молі заселяють молоді листочки, проникають всередину пластинки і харчуються їх м’якоттю, залишаючи незайманою шкірку (такі пошкодження називають мінами). Тіло їх світло-жовте з двома рядами чорних крапок. Тіло гусениці непарного шовкопряда густо вкрите чорними довгими волосками. Навіть невеликий вітер може їх підхопити і перенести на 2-3 км від місця виплоду.
 
Сіро-коричневі гусениці золотогуза покриті бородавками з пучками жовтуватих волосків і мають з боків білі переривисті смуги.
 
Плодові дерева часто пошкоджують плодові кліщі — червоний плодовий, бурий плодовий та ін. Висмоктуючи соки з листя, вони викликають їх пожовтіння і відмирання. Вихід личинок кліщів із зимівлі, звичайно, збігається з часом появи бутонів на яблуні.
 
Перед самим цвітінням на деревах з’являються і дорослі особини пильщика, схожі на невеликих бджіл. Під час фази рожевого бутону можна їх знищити, обтрушуючи з гілок так само, як це роблять при боротьбі з жуками-довгоносиками. Але краще це робити у похмуру погодою, коли пильщик погано літає.
 
Лікування саду
Боротися із хворобами часто допомагають і мінеральні добрива, застосовувані у вигляді водяних розчинів слабкої концентрації при позакореневих підгодівлях рослин. Наприклад, проти парші яблуні й груші після цвітіння дерева обприскують 0,5 %-м розчином сечовини (карбаміду) — 50 г на 10 л води з додаванням 0,5 % калійної солі.
 
Навесні після рясних дощів на торішніх листках, що залишилися на поверхні грунту, з’являються спори парші (вони зберігаються протягом зими). Спори підхоплюють вітром і потрапляють на молоде листя яблунь і груш. Якщо на листках є крапельки води, спори можуть прорости. У роки з посушливою весною необхідність боротьби з паршею та іншими вологолюбними збудниками хвороб рослин у період від розпускання бруньок до цвітіння дерев відпадає. Проти плодових тіл парші яблуні й груші обприскують 7 %-м водяним розчином сечовини, де високі концентрації добрив руйнують ще не дозрілі тіла парші.
 
Схема захисту яблуневих насаджень від шкідників і хвороб
 
alt
 
Деревна зола підвищує імунітет рослин до хвороб і допомагає у захисті від шкідників. Цінується вона в основному як калійне добриво, що не містить хлору. Найбільша кількість калію втримується у золі трав’янистих рослин. Тому на підзолистих і кислих ґрунтах тільки деревна зола може нейтралізувати підвищену кислотність. Сприяє швидкому росту здорових рослин внесення деревної її в лунки й при посадці ягідних чагарників і суниці.
 
Результат обробки рослин залежить від якості роботи. При обприскуванні необхідно змочити не тільки верхній, але й, головне, нижній бік листків, де найчастіше харчуються шкідники й розвиваються хвороби. Робочий розчин не повинен стікати з листків, пагонів, бутонів рослин, а має осідати на них у вигляді тонкого шару, що можливо створити тільки із застосуванням обприскувачів, коли розчин розпорошується під тиском і добре прилипає до рослин.
 
При обприскуванні не можна допускати зносу рідини й осідання її на сусідні (не підлягаючій обробці) рослини.
 
Норми витрати робочої рідини при обприскуванні рослин: молоді дерева (до 6 років) — до 2 л/дерево; плодоносні — до 10 л/дерево.
 
Симптоми ушкодження рослин неінфекційними хворобами, крім грибів, бактерій, вірусів, негативний вплив на плодові і ягідні культури роблять занадто низькі або високі температури, недостатність або надлишок тих або інших елементів харчування, вологи, механічні ушкодження, порушення технології обробки рослин отрутохімікатами.
 
Зовні симптоми неінфекційних захворювань часто бувають подібні із симптомами, викликаними паразитами: відмирання частин рослин (некрози); усихання пагонів; утворення ран. При ушкодженні заморозками листки стають зморшкуватими, кучерявляться усихають і розтріскуються. Листки підмерзлих дерев стають часто матово-білуватими зі сріблистим відтінком «молочного блиску». Пластинки листів товщають, стають горбистими, потім тендітними й сухими. Молочний блиск частіше зустрічається на молодих деревах яблуні, груші, сливи, вишні та на їх саджанцях. У хворих дорослих дерев зменшується приріст, знижується урожайність, уражені частини всихають. Їх треба видалити і спалити. З появою ознак молочного блиску збільшують догляд за рослинами, проводять рясний полив, підгодівлю фосфорно-калійними добривами (у межах існуючих норм) або деревною золою, розпушування ґрунту.
 
Вручну з усіма шкідниками і хворобами не впоратися, тому доводиться вдаватися до хімічних засобів захисту, вибір яких для ранніх весняних обробок не так вже й великий.

 

 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.