agro business 160 160

Технологія захисту рису препаратами компанії "Сингента"

/ Агрономія Сьогодні / Понеділок, 17 червня 2013 13:54
В. В. ДУДЧЕНКО, канд. с.- г. наук
Т. В. ДУДЧЕНКО, канд. с.- г. наук, с. н.с.
Інститут рису НААН
В середньому урожайність рису по Україні в 2012 році становила 6,3 т/га. В окремих господарствах вона досягала 8,0-9,5 т/га, а в деяких лише 4,0-5,0 т/га. Чим зумовлена така різниця?

 

На вирощування 1 га рису в умовах 2010–2012 років було витрачено від 10500 до 13000 грн. Засоби захисту рослин займають третю позицію у структурі витрат після добрив та насіння, за вказані роки ця сума коливалась від 1011 до 1542 грн/га. Стає зрозуміло, що вкладати такі кошти під силу лише фінансово спроможним господарствам. Асортимент та якість засобів захисту, що застосовуються, визначають поняття культури землеробства як галузі рисівництва, так і сільського господарства в цілому.
 
altВідомо, що втрати врожаю від шкідливих об’єктів у посівах рису коливаються від 19 до 50%. Асортимент засобів захисту, дозволений до використання на посівах рису в Україні, останнім часом задовольняє потреби виробника, проте постає питання вибору тих чи інших засобів.
 
У цій публікації ми звернемо увагу на препарати від компанії «Сингента», яка має у своєму арсеналі всі необхідні складові хімічного захисту рису від шкідливих організмів.
 
Почнемо з першого етапу - застосування протруйників. Це економічно вигідний, екологічно безпечний, в окремих випадках - єдино можливий спосіб боротьби з хворобами. Протруєння насіння підвищує інтенсивність проростання насіння рису, надійно захищає від ґрунтових патогенів на початкових етапах розвитку рослин та дає можливість підвищити урожай на 0,7–1,0 т/га. У рисівництві від протруйника передусім очікують підвищення польової схожості насіння, адже в умовах затоплення, що створюються при проростанні, схожість рису знижується до 30–40%, а це призводить до вимушеного збільшення норми висіву та, відповідно, витрат.
 
Наступним важливим завданням застосування протруйників є контроль розвитку захворювань, зокрема пірикуляріозу, а останнім часом і бактеріозів рису. Тому враховуючи фітосанітарну ситуацію та прогноз на майбутній рік слід проводити обробку насіння препаратами Максим 025 FS (1,5–2,0 л/т) та Селест Топ 312,5 FS (1,5–2,0 л/т). Застосування вказаних препаратів збільшує польову схожість насіння на 7–10%, а при поєднанні з агротехнічними заходами та подальшим застосуванням фунгіцидів по вегетації культури контролює розвиток хвороб на посівах рису.
 
Комплекс бур’янів у посівах рису представлений широким видовим складом, до якого належать представники класів однодольних, дводольних, папоротевих, а також водорості. Це однорічні та багаторічні види, які мають пристосовані до умов існування способи розмноження та здатність до збереження виду в особливих умовах затоплення. З огляду на велике різноманіття видів потрібно мати таку систему контролю чисельності, яка дає можливість чітко стримувати їх поширення та розмноження.
 
Найбільш ефективним методом контролю чисельності бур’янів на сьогодні залишається застосування гербіцидів. Використання лише агротехнічних методів контролю на посівах рису призводить до зростання частки специфічних видів (Echinochloa), контроль яких практично неможливо здійснювати ніякими методами, крім хімічних та механічних (ручне видалення), внаслідок їх біологічних та екологічних особливостей розвитку. В окремих країнах Азії, де фермери не мають можливостей застосовувати гербіциди, на ручну прополку 1 га посівів рису від бур’янів фермер витрачає у середньому 21 день.
 
Технологія захисту рису препаратами компанії «Сингента»
alt
 
Серед гербіцидів, що ефективно контролюють весь комплекс бур’янів у посівах рису, можна виділити Цитадель 25 OD м. д. (1,2–1,6 л/га), при використанні якого ефективність становить 98–100% проти злакових та болотних видів. Препарат відрізняється гнучким регламентом застосування від фази сходів до фази цвітіння, не має фітотоксичної дії на рослини рису. Залежно від віку та чисельності злакових і болотних бур’янів норма може змінюватись від 1,2 до 1,6 л/га. У випадках сильного засмічення посівів пізніми болотними видами, такими як Monochoria Korsakowi (Regel et. Maack) види Scirpus, Cyperus, Polygonum, проводять обробку гербіцидом Пік 75 WG в. г. (0,25 кг/га). Гербіцид знижує чисельність вказаних видів до економічно невідчутного порогу. За умови пізніх обробок, коли бур’яни знаходяться у критичних фазах щодо дії гербіцидів, простіше кажучи переростають, або ж чисельність болотних видів у десятки разів перевищує пороги шкідливості, чи за умови монокультури рису, коли відбувається значне забур’янення посівів болотними видами, ефективним є застосування композиції цих гербіцидів.
 
Така система захисту надійно та безпечно стримує розвиток бур’янів на посівах рису, є економічно виправданою, а при своєчасному застосуванні гербіцидів ми зберігаємо більше 50% врожаю. Адже відомо, що за умови ранньої конкуренції за елементи живлення рослини рису втрачають біологічний потенціал урожаю, який формується у цей період.
 
Успішне та своєчасне застосування протруйників і гербіцидів - це лише половина справи, необхідно також захистити майбутній урожай від хвороб.
 
altНа жаль, сортів, імунних до пірикуляріозу, наразі не існує. Хвороба має епіфітотійний характер, проявляється з циклічністю у 5–7 років, розвиток у цей період досягає 70–90%, що зводить нанівець всі заходи із захисту та елементи технології вирощування рису. В роки, які не є епіфітотійними, хвороба розвивається локально, найбільш уражуючи рослини на високому азотному фоні. Враховуючи, що рис - культура інтенсивного типу, відзивається на фони живлення із віддачею в урожайності, стає зрозуміло, що пірикуляріоз буде розвиватись щорічно. Тому до вибору та періоду застосування фунгіцидів слід відноситись дуже ретельно. Пірикуляріоз здатен за вегетаційний період формувати до 10 генерацій, які мінімум тричі потрапляють під дію фунгіцидів, що призводить до формування резистентних рас збудника, надалі знижуючи ефективність обробок.
 
Повернемось до вибору фунгіцидів. Асортимент препаратів, дозволених до використання на посівах рису, налічує лише три найменування, два з яких - Тілт 250 ЕС к. е. та Амістар Тріо 255 ЕС к. е.- продукти від компанії «Сингента». Чергування фунгіцидів найбільш оптимально контролює розвиток пірикуляріозу.
 
Перш за все для досягнення найкращих результатів потрібно використовувати оригінальні продукти. Наступною умовою є своєчасне раннє діагностування та регламент застосування.
 
Фунгіцид Тілт 250 ЕС к. е. відомий тривалий час, є ефективним за умови використання його нормою 1,0 л/га у фазі кущення за перших симптомів прояву листової форми пірикуляріозу, захисна дія препарату триває до 10 діб.
 
Новий фунгіцид Амістар Тріо 255 ЕС к. е. при нормі 1,2 л/га надійно захищає рослини рису проти основного спектра хвороб. Період застосування - від фази кущення до 75% цвітіння у рису. Препарат має захисні та лікувальні властивості, а за рахунок наявності трьох діючих речовин (ципроконазолу, пропіконазолу та азоксістробіну) відмічена його позитивна дія на такі захворювання, як ризоктоніоз, гельмінтоспоріоз та альтернаріоз.
 
Ефективність застосування фунгіциду Амістар Тріо 255 ЕС к. е. нормою 1,2 л/га становить - до пірикуляріозу на рівні 87,8%, інших хвороб - 80,9%.
 
Наступним етапом у збереженні врожаю є збирання. Основні втрати при збиранні відбуваються за рахунок недостатнього вимолочування зерна. Рішення є: обробка посівів у період повної стиглості рису десикантом Реглон Супер 150 SL в.р.к. за 5 діб до збирання. Завдяки обробці посівів рису знижується вологість зерна на 5%, покращується якість насіння та збільшується урожайність за рахунок повного вимолочування.
 
Ми розглянули шкідливі організми, втрати від яких можуть досягати 50–80%. На що найменше звертають увагу виробники при вирощуванні рису? Відповідь проста - на шкідників. Зауважимо, втрати від фітофагів незначні, вони можуть становити від 0,5–2,0 т/га. Максимальної шкоди від фітофагів слід чекати у період проростання-сходів. Активно пошкоджують рис ракоподібні (естерія, щитень) та двокрилі фітофаги (прибережна муха, рисовий комарик, ячмінний мінер). У фазі кущення-трубкування шкоди завдає звичайна злакова попелиця. Цей, здавалось на перший погляд, незначний перелік забирає до 5000 грн/га. Відомі випадки повного знищення рослин рису личинками рисового комарика. Тому не слід залишати без уваги ці шкідливі об’єкти. Дотримання водного режиму та елементів технології вирощування рису є основними заходами контролю чисельності шкідників. За умови значної чисельності, що перевищує економічний поріг шкодочинності, доцільним є застосування інсектициду Карате Зеон 050 SL нормою 0,2 л/га.
 
Отже, стає зрозумілим, що лише за рахунок проведення усіх захисних заходів та дотримання технології вирощування рису можливо отримати урожай рису в межах 9,5–10 т/га.

 

 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.