Вирощуєте соняшник і плануєте підвищити прибутковість? Інвестуйте у фунгіциди!

Вирощуєте соняшник і плануєте підвищити прибутковість? Інвестуйте у фунгіциди!

/ Актуальні статті / Середа, 16 грудня 2020 10:52

За даними дослідницької компанії Kynetec (Іncorporating Kleffmann Group), площа посівів соняшнику 2020 року становила 6,25 млн гектарів, що на 450 тис. більше проти минулого року. Варто зауважити, що площі соняшнику, зосереджені переважно в зоні Степу, нині поступово розширюються у західних і північних областях України, що зумовлено змінами клімату й рентабельністю вирощування цієї культури. Водночас сівозміни на Півдні та Сході є короткоротаційними та перенасиченими соняшником, а подекуди його вирощують у монокультурі. Отже, фітосанітарний стан полів погіршується, що сприяє розвитку основних хвороб.

Ресурс для розширення площ соняшнику майже вичерпано, особливо в південних і східних областях. Тож збільшити рентабельність, підвищити врожаї та його якісні показники аграрії зможуть тільки за допомогою інструментів інтенсифікації, одним з яких є ефективна система фунгіцидного захисту.

Слід зазначити, що останніми роками площі соняшнику, що обробляють фунгіцидами, суттєво зросли. Так, якщо порівнювати 2020-й і 2019 роки, то виявиться, що кількість оброблених гектарів зросла на 12% і сягнула 3,5 млн гектарів, причому середня кількість фунгіцидних обробок також збільшилася на 20%. Тобто багато агровиробників зрозуміли, що інвестиції у фунгіцидний захист є надзвичайно вигідним заходом для отримання прибутків у короткостроковій перспективі.

Утім, специфіка фунгіцидного захисту полягає в тому, що більшість сільгоспвиробників планують тільки одну фунгіцидну обробку, яку часто проводять у пізніші фази розвитку культури.

 

Якщо фунгіцидна програма передбачає одну обробку

Зрозуміло, що одна фунгіцидна обробка не може забезпечити 100-відсотковий захист рослин соняшнику протягом усієї вегетації. Оскільки аграрій хоче «одним махом» захистити і генеративні органи, і нижні листки, то обробку проводить у фазу «зірочки». Відомий фітопатолог О. Ю. Акулов (канд. біол. наук, доцент) уважає, що це не зовсім правильно з погляду ефективного контролю основних захворювань культури, адже роль нижніх листків у захисті рослини часто недооцінюється. Утім, саме вони є джерелом поширення чотирьох найнебезпечніших хвороб листкового й стеблового апаратів: фомозу, фомопсидозу, альтернаріозу й септоріозу. І якщо вчасно не захистити нижні листки, то нічого вже не допоможе.

 

23 438 24 1

Фото 1. Прояви септоріозу (Septoria helianthi)

 

Якщо аграрії планують захищати посіви соняшнику від зазначених хвороб одноразово, то обробляти фунгіцидом потрібно раніше — у фазу 6–8 листків, що забезпечить профілактичний захист нижніх листків культури від уражень цими патогенами.

Так, у сезоні 2020 року оптимальні умови склалися для розвитку септоріозу, який в основному і завдав шкоди посівам соняшнику. Перші симптоми цієї хвороби з’явилися саме у фазу 6–8 листків. Патоген уражував листки нижнього ярусу, а потім поступово переходив на верхні, зумовлюючи їхнє всихання.

Під час досліджень агрономічної служби Corteva Agriscience, що проводили у Вінницькій області, було зафіксовано, що на рослинах із контрольної ділянки септоріоз повністю знищив листки нижнього та середнього ярусів. Водночас на ділянках, де у фазу 6–8 листків одноразово застосовували Аканто Плюс® або Танос®, розвиток хвороби був зупинений, у результаті чого вдалося зберегти листкову поверхню, що позитивно позначилося на врожайності.

 

23 438 24 2

Фото 2. Необроблений соняшник, а також оброблений фунгіцидом Аканто Плюс® і Танос® у фазу 6–8 листків. На момент обробки вже почав розвиватися септоріоз (Вінницька обл., с. Мельниківці, 2020 рік)

 

Застосування Аканто Плюс®

Обробка рослин соняшнику Аканто Плюс® у фазу 6–8 листків забезпечує надійний захист нижніх листків від фомозу, фомопсидозу, альтернаріозу, септоріозу і частково може стримувати розвиток вугільної гнилі. Цей препарат крім унікальної фунгіцидної активності сприяє також нагромадженню хлорофілу, який покращує фотосинтетичну активність рослин. Таким чином, унаслідок ефективного контролю хвороб і позитивного впливу на культуру зростають урожайність і якісні показники.

За наявності достатньої кількості вологи Аканто Плюс® забезпечить ідеальний результат, а збережений урожай може сягати 4–5 ц/га і більше, що було неодноразово доведено на практиці.

Важливе застереження: застосування Аканто Плюс® на ранніх етапах розвитку рослин можливе за умови достатньої вологи в ґрунті та температури повітря на момент обробки не вищої за +25 °С. За недостатньої вологи в ґрунті та високих температур повітря ефективнішим є внесення Танос®. Особливо це актуально на ранніх фазах розвитку культури, коли коренева система соняшнику ще недостатньо сформована й не здатна діставати вологу з глибших шарів ґрунту. Аканто Плюс® рекомендовано залишити на другу обробку — у фазу «зірочки», коли коренева система краще розвинена.

 

Застосування Танос®

Танос® уже багато років демонструє стабільний польовий результат, особливо помітний у посушливих умовах Півдня та Сходу України. Танос® ідеально підходить для захисту соняшнику в ранні фази розвитку — 6–8 листків. Цей фунгіцид забезпечує «екранний ефект» і надійний контроль фомозу та фомопсидозу, зупиняє розвиток і поширення альтернаріозу та септоріозу.

Важливою перевагою Танос® є його здатність зупиняти поширення та розвиток локальної форми несправжньої борошнистої роси. Річ у тім, що пероноспороз належить до класу несправжніх грибів, для контролю яких потрібні спеціалізовані фунгіциди. Популярні препарати на основі триазолів або карбендазиму у цьому разі не працюють. За даними Corteva Agriscience, частка збереженого врожаю соняшнику за одноразового застосування Танос® в умовах достатньої вологи становить у середньому + 3 ц/га.

 

23 438 25 1

Фото 3. Необроблений соняшник, а також після двократної обробки фунгіцидами Танос® (фаза Т1, 6–8 листків) й Аканто Плюс®
(фаза Т2, «зірочка») (Вінницька обл., 2020 рік)

 

Важливість дворазового застосування фунгіцидів

Агровиробники, які планують одноразове застосування фунгіцидів на посівах соняшнику, зможуть захистити його від початкових уражень основними хворобами, які «стар­тують» саме у фазу 6–8 листків, що створить хороші передумови для подальшого розвитку рослин. Однак річ у тім, що хвороби розвиваються впродовж усієї вегетації. Наприклад, фомоз і фомопсидоз небезпечні й у пізніші фази розвитку рослин. Також останнім часом дошкуляють плямистості, такі як іржа, альтернаріоз і септоріоз, що активні протягом усього періоду вегетації. Отже, планування дворазового внесення фунгіцидів має покращити ситуацію.

Під час дослідження агрономічної служби, що проводилося у Вінницькій області, також перевіряли варіант із дворазовим унесенням фунгіцидів, порівнюючи з одноразовим і варіантом без обробок в умовах сезону 2020 року.

 

Рис. Урожайність (ц/га) соняшнику залежно від варіантів обробки
(Вінницька обл., с. Мельниківці, 2020 рік)

23 438 25 2

 

Як видно на рис., одноразове внесення Танос® забезпечило збереження врожаю на рівні 2,1 ц/га, що відповідає 100% окупності, оскільки витрати на фунгіцид дорівнюють вартості приблизно 1 ц/га. Аканто Плюс® завдяки своєму унікальному фізіологічному ефекту й наявності оптимальних умов для його внесення додатково зберіг 4 ц/га. Якщо вартість соняшнику обчислювати в середньому на рівні 10 тис. грн/т, то додатковий урожай оцінюється у 4 тис. гривень, що є суттєвим прибутком із кожного гектара навіть з урахуванням витрат на фунгіцид і його застосування. Утім, у варіанті з двократним унесенням фунгіцидів Танос® у Т1 й Аканто Плюс® у Т2 рівень збереженого врожаю сягнув 6,7 ц/га, що на 2,7 ц/га більше проти одноразового внесення Аканто Плюс®. Тобто дворазове застосування фунгіцидів (навіть в умовах 2020 року) є не лише виправданим, а й економічно привабливим інструментом для підвищення прибутковості.

Звісно, показники можуть варіювати залежно від сезону, але очевидним є один факт: фунгіцидний захист — це надійний інструмент для зменшення ризиків у вирощуванні соняшнику та захисту ваших інвестицій.

Сергій САБЛУК, категорійний маркетинг-менеджер
Corteva Agriscience з напряму фунгіцидів та інсектицидів

Більше на www.corteva.com.ua

® Торгові марки Corteva Agriscience
та її афілійованих структур. ©2020 Corteva

 12 травня 2024
У Херсонській області відзначається значне зростання площ під кавуном, які за рік збільшилися вп'ятеро, досягнувши 1000 га. Одночасно тривають роботи з розмінування полів: сапери вже обстежили та розмінували 47% земель, але ще на близько 270 тис. га залишаються російські міни та вибухівка.
У Херсонській області відзначається значне зростання площ під кавуном, які за рік збільшилися вп'ятеро, досягнувши 1000 га. Одночасно тривають роботи з розмінування полів: сапери вже обстежили та розмінували 47% земель, але ще на близько 270 тис. га залишаються російські міни та вибухівка.
12 травня 2024
 11 травня 2024
Через нестабільні погодні умови прогнози з медозбору пасічники робити не беруться. Якщо будуть дощі, то розраховують на липу. Загалом незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник.
Через нестабільні погодні умови прогнози з медозбору пасічники робити не беруться. Якщо будуть дощі, то розраховують на липу. Загалом незалежно від регіону бджолярі роблять ставки на соняшник.
11 травня 2024
 10 травня 2024
Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, коментуючи ідею побудувати порт на Тисі поблизу українсько-угорського кордону, заявив, що про будівництво порту на Закарпатті говорити зарано. Посадовець уточнив, що «до будівництва порту ще далеко».
Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков, коментуючи ідею побудувати порт на Тисі поблизу українсько-угорського кордону, заявив, що про будівництво порту на Закарпатті говорити зарано. Посадовець уточнив, що «до будівництва порту ще далеко».
10 травня 2024
 10 травня 2024
Цього тижня в Україні різко знизилися ціни на полуницю з місцевих господарств. Основною причиною ситуації експерти називають, насамперед, стрімке збільшення пропозиції даної ягоди з господарств західних областей.
Цього тижня в Україні різко знизилися ціни на полуницю з місцевих господарств. Основною причиною ситуації експерти називають, насамперед, стрімке збільшення пропозиції даної ягоди з господарств західних областей.
10 травня 2024
 10 травня 2024
Станом на 10 травня на контрольованій Україною території засіяно 4 млн 320,2 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 10 травня на контрольованій Україною території засіяно 4 млн 320,2 тис. га зернових та зернобобових культур.
10 травня 2024
 10 травня 2024
Верховна Рада України врегулювала розподіл плати за землю, яку здаватимуть в оренду через аукціони.
Верховна Рада України врегулювала розподіл плати за землю, яку здаватимуть в оренду через аукціони.
10 травня 2024

Please publish modules in offcanvas position.